Cum tendințele rețelelor sociale vă pot influența SEO

Fie că este vorba de participarea la cea mai recentă provocare, de folosirea unui sunet TikTok în tendințe sau de o rețetă virală, știm cu toții că tendințele rețelelor sociale oferă o oportunitate excelentă de a răspândi cunoașterea mărcii și de a crește numărul de urmăritori pe rețelele sociale ale mărcii tale. Dar ele pot fi utilizate și pentru a crește rezultatele motoarelor de căutare, a genera trafic și vânzări către site-ul dvs.

Dacă profitul de tendințele rețelelor sociale într-un fel sau altul nu face încă parte din strategia de marketing digital a mărcii dvs., citiți mai departe. Acest articol vă va arăta de ce este important să mergeți la bord și vă va oferi o listă de pași acționați pentru a reuși jocul.

Pentru o campanie de marketing online va sfatuim sa apelati la specialistii de la WEB MEDIA CONSTRUCT!

Semnand un contract de colaborare cu ei vei avea:

– postari pe social media (5 pe saptamana)
– realizare pagini social media profesionale
– CAMPANIE NEWSLETTER (2 /saptamana)
– redactare articole de blog cu cuvinte cheie inserate (1/saptamana)
– campaniile de adwords – anunturi pe google
– orice fel de machetare (flyere, mape de prezentare, carti de vizita…etc)
– Ads (reclama platita) pe social media – Insta, Facebook, Tw
– Bannere ptr site/blog si social media
– Introducere de produse noi si actualizare preturi in site daca este nevoie.
– Actualizare tema
– Actualizare module

Exemple de rezultate ale căutării influențate de tendințele rețelelor sociale

Dacă alcătuim o listă de tendințe în rețelele sociale din ultimii doi ani și căutăm termenii lor înrudiți pe Google Trends, putem identifica un model recurent – rezultatele căutării pentru termeni înrudiți cresc în momentul în care tendințele lor în rețelele sociale devin virale. Să aruncăm o privire la câteva exemple.

Micile Luni

Înghețata mochi Little Moons există de peste un deceniu, dar abia în ianuarie 2021 popularitatea lor a explodat cu adevărat. Totul datorită unei tendințe virale organice, la mijlocul blocării, provocată de câțiva creatori TikTok.

S-a transformat în bulgăre de zăpadă în mii de videoclipuri TikTok cu tematică Little Moons cu oameni care își caută și încearcă produsele, care au ajuns să genereze peste 500 de milioane de vizualizări. Little Moons a devenit cea mai căutată înghețată din Marea Britanie, vânzările lor crescând vertiginos cu 2.000% . În apogeul viralității, produsul, marca, căutările fără marcă asociate, precum și cu amănuntul pe Google au crescut și ele drastic, așa cum se vede mai jos.

Graficul Google Trends care arată o creștere bruscă a căutărilor pentru expresia „înghețată mochi mochi” în săptămâna care începe pe 24 ianuarie.

Scăderea semnificativă a căutărilor după vârful inițial indică faptul că tendința s-a stins în cele din urmă, ceea ce este o consecință a conținutului din rețelele de socializare – viral sau nu – care are o perioadă de valabilitate scurtă. Mărcile pot menține impulsul prin accesarea ei înșiși în marketingul de influență, lansând noi tendințe și ajungând la noi audiențe.

Orezul cu somon al lui Emily Mariko

Un alt exemplu grozav este Emily Mariko, o creatoare de conținut alimentar și stil de viață, a cărei „rețetă” rămasă cu orez cu somon a explodat pe TikTok în octombrie 2021. Ea a trecut de la 70.000 la 7 milioane de urmăritori în câteva săptămâni, în timp ce urmărea tuturor celorlalți. videoclipurile cu orez cu somon au adunat până acum peste 800 de milioane de vizualizări. Raportul Google Trends ne arată că oamenii căutau și pe Google orezul somon al lui Emily Mariko, ceea ce a oferit multor creatori, mărci și instituții media ocazia de a-l valorifica, deoarece ea nu a folosit ea însăși acele căutări.

Graficul Google Trends care arată o creștere bruscă a căutărilor pentru expresia „Orez cu somon Emily Mariko” în săptămâna care începe pe 3 octombrie.

Cu baza ei de adepți recent acumulată, Emily Mariko continuă să creeze tendințe virale și să influențeze rezultatele căutării, așa cum se poate observa cu o creștere recentă a căutărilor „cuptor de pâine pâine Emily Mariko” de mai jos. Acest lucru chiar arată că puterea marketingului influencer/REALfluencer nu ar trebui subestimată.

Graficul Google Trends care arată o creștere bruscă a căutărilor pentru expresia „cuptor de pâine de pâine Emily Mariko” în săptămâna care începe pe 12 decembrie.

Taxeaza bogatul

Deși următorul caz nu este cel mai obișnuit mod de a proceda, nu se poate nega faptul că Alexandria Ocasio-Cortez și-a postat rochia de Gala Met „tax the bogați” pe Instagram este un exemplu foarte inteligent al modului în care o postare pe rețelele sociale nu poate. vinde doar, dar ajută la răspândirea conștientizării despre o cauză. Pe 14 septembrie 2021, când postarea a fost difuzată, căutările pentru „tax the bogați” au sărit pe noi culmi. Desigur, frenezia media din jurul evenimentului le-a dat un plus de impuls.

Graficul Google Trends care arată o creștere bruscă a căutărilor pentru expresia „tax the bogați” în săptămâna începând cu 12 septembrie.

Cum pot mărcile să profite de tendințele existente în rețelele sociale pentru a genera trafic către site-ul lor web

Recreează conținut în tendințe

O modalitate de a introduce marca dvs. în momente relevante din punct de vedere cultural este să recreați un conținut la modă pe contul de socializare al mărcii dvs. Dându-ți propria învârtire, vă puteți afișa produsul sau mesajul într-un mod foarte autentic.

Un loc grozav pentru a găsi tendințe este fila de descoperire a TikTok, unde hashtag-urile și audio-urile la modă vă vor oferi o mulțime de idei pentru conținut. Asigurați-vă că includeți un îndemn la acțiune la sfârșitul conținutului reactiv din rețelele sociale și inserați un link corespunzător în biografia profilului dvs. pentru a conduce traficul de pe platformă direct către site-ul dvs. web.

O captură de ecran a filei de descoperire a TikTok, cu hashtag-urile în tendințe #TikTokShortFilm, #FitnessTok și #Friends.

Creați conținut de sprijin în afara rețelelor sociale

În această etapă, majoritatea mărcilor fac cele de mai sus, dar ceea ce multe mărci și creatori încă nu fac este să ofere conținut de sprijin în afara platformelor de social media. După cum am văzut, tendințele virale în rețelele sociale depășesc adesea platforma lor originală. Google Trends ne spune că oamenii caută articole în tendințe pe Google împreună cu acele tendințe. Este o oportunitate ratată de a ignora creșterile de căutare rezultate din tendințele virale din rețelele sociale sau din mențiunile influențelor organice.

În ciuda faptului că marca sau produsul dvs. nu sunt prezentate în mod explicit în postarea virală originală, există multe modalități de a pune conținutul site-ului dvs. optimizat pentru cuvinte cheie în fața ochilor acestui nou public.

Să luăm căutările lui Emily Mariko la cuptorul de pâine pentru a explora oportunitatea. Dacă sunteți o marcă sau un comerciant cu amănuntul care vinde electrocasnice de bucătărie, puteți crea o pagină de destinație de cumpărături care să prezinte cele mai iubite aparate de bucătărie ale lui Emily Mariko. Scufundarea în videoclipurile ei TikTok îți va arăta că este și o fană a mașinilor de gătit, a vaselor de gătit estetice antiaderente, a capacelor pentru goluri, a blenderelor… Toate aceste articole sunt căutate de fanii lui Emily Mariko, așa că poți ucide multe păsări dintr-o singură piatră. .

Un alt conținut care să sprijine căutările în cuptorul de pâine de pâine ar putea fi „5 rețete de cuptor de pâine de pâine pe care chiar și Emily Mariko le-ar fi aprobat” – un articol veșnic verde cu un unghi în tendințe. Lista de idei este nesfârșită și o listă de mărci care pot sări la bord este de asemenea.

Puteți chiar să încercați PR-ul digital și să le prezentați jurnaliștilor un conținut în tendințe precum articolul de mai sus, oferindu-le în esență o poveste pentru șansa de a obține backlink-uri de calitate și un potențial aflux de clienți noi.

Vorbind despre editori și bloggeri, și aceștia pot beneficia de pe urma creării de conținut reactiv – prin creșterea vizionărilor site-ului și folosirea linkurilor afiliate.

Întrucât tendințele virale din rețelele sociale pot fi rareori prezise și se deranjează și se demodează destul de repede, este important să rămâneți la curent cu jocul, să urmăriți ce se întâmplă în spațiul rețelelor sociale și să reacționați rapid.

Cum pot mărcile să utilizeze marketingul de influență pentru a crește căutările și cererea

Colaborarea cu influenți pentru a vă prezenta marca sau produsul în timp ce participați la o tendință este o altă modalitate excelentă de a crea conștientizare și de a crește căutările pentru produsul sau marca dvs. Nu numai că influențatorii au un avantaj față de un public loial existent. De multe ori, creatorii de conținut vor face o treabă mult mai bună vorbind limba nepoliticată a rețelelor sociale și a potențialilor dvs. clienți noi, rezultând conversii mai mari.

Așa se face că Popsockets, o marcă cunoscută pentru mânerele telefonului, a profitat de o „Emoji Outfit Challenge” deja existentă, o provocare în care oamenii s-au filmat asortându-și ținutele cu emoji-urile populare. Au activat opt ​​dintre ambasadorii lor să participe la provocare prin încorporarea produsului lor și au ajuns la două milioane de telespectatori .

O captură de ecran postare pe Instagram a Emoji Outfit Challenge de la Popsockets. Imaginea prezintă o femeie care ține în mână un telefon cu un design Popsockets de lămâie, corespunzător emoji-ului cu lămâie.
O captură de ecran postare pe Instagram a Emoji Outfit Challenge de la Popsockets. Imaginea prezintă un bărbat cu machiaj cu craniu de Halloween, ținând în mână un telefon cu un design Popsockets cu craniu, corespunzător emoji-ului cu craniu.

Dacă un influencer popular din nișa dvs. prezintă deja un produs generic pe care îl vindeți într-un conținut la modă care s-ar putea traduce în conținut ulterioară sau, în general, creează tipul de conținut în care produsul dvs. ar putea fi încorporat fără probleme, nu dormi pe aceasta. Adresați-vă la ei pentru o plasare a unui produs și utilizați puterea marketingului verbal. Puteți găsi influenceri în fiecare nișă sau chiar să vă uitați dincolo de nișa dvs. Cu o rotație creativă potrivită, chiar și perechile aparent nepotrivite pot da rezultate de succes în zilele noastre, atâta timp cât există încă o suprapunere în publicul țintă.

Grace Wells, un creator de conținut care împărtășește trucuri video, este un exemplu grozav. Poate că nu este prima persoană care îi vine în minte pentru o promovare a unui produs de îngrijire a pielii sau a unei băuturi energizante, dar în cazul ei, astfel de colaborări sunt foarte reușite. Seria ei virală „a face reclame epice pentru obiecte aleatorii” pe TikTok a obținut numeroase oferte de brand și acum ajută cu succes mărcile să devină virale.

Sfaturi pentru crearea unei campanii eficiente de marketing influencer

Lansarea unei campanii pe rețelele de socializare și încercarea de a o face să devină virală este locul în care lucrul cu influenți de pe nișa ta este deosebit de util. Ajută campania dvs. să câștige acel impuls inițial de care are nevoie pentru a începe să fie în tendințe, generând vizualizări și, eventual, de asemenea, conținut organic reactiv suplimentar, căutări și clicuri către site-ul dvs.

Dacă marketingul de influență nu este ceva în care marca dvs. s-a interesat deja, iată câteva sfaturi despre ce să aveți în vedere atunci când creați o campanie care face conversie înainte sau după ce ați identificat o tendință de social media în care doriți să vă implicați.

Definiți obiectivele campaniei și publicul țintă

Înainte chiar de a veni cu un unghi creativ, începeți întotdeauna prin a defini obiectivele campaniei și publicul țintă. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac mărcile noi, precum și cele consacrate, este alegerea influențelor doar pe baza popularității sau a numărului de urmăritori pe care îi au. Publicul tău țintă trebuie să se suprapună, iar colaborarea trebuie să fie autentică pentru a rezona cu adevărat cu publicul.

Definirea clară a obiectivelor campaniei de la început vă va ajuta, de asemenea, să identificați influențatorii potriviți cu care să lucrați și să alegeți platforma (platformele) de social media potrivită pentru campania dvs. Căutați expunerea mărcii sau doriți să creșteți vânzările pentru un anumit produs? Chiar și în cadrul unei singure platforme precum Instagram, există o mulțime de nuanțe între ce fel de conținut funcționează pe versurile de feed ale poveștilor. Dacă doriți un volum mare de clicuri pe site-ul dvs. imediat, a avea un influencer să vă promoveze produsul pe feed-ul Instagram ar putea să nu fie cea mai bună opțiune. Veți avea nevoie de o modalitate prin care publicul său să acceseze un link pe care se poate face clic fără a fi nevoie să faceți pași suplimentari, așa că o funcție în povestea Instagram a influenței ar fi o opțiune mai bună. Când găsești influenți care te pot ajuta să-ți atingi obiectivul,

O captură de ecran a postării Instagram Story a lui @sandrapotisek care arată cum să utilizați un autocolant cu link Instagram pe care se poate face clic pentru a atrage trafic direct către un site web.

Evitați colaborările unice

Trecerea la tendințe poate induce în eroare mărcile să urmărească funcții unice, dar pentru a permite audienței influenței să dezvolte cu adevărat o relație cu produsul dvs., colaborările care se întind pe o perioadă mai lungă de timp și includ încorporări regulate de produse organice sunt mult mai eficiente.

Fiți pregătiți pentru afluxul de căutări și achiziții

Este important să aveți totul pregătit pentru brand-ul dvs. înainte de a începe colaborarea. De la pagini de destinație optimizate (pentru a capta traficul direct și de căutare), până la a vă asigura că aveți suficient stoc de produse pentru o campanie de dimensiunea dvs. Deși adăugarea unui element FOMO poate juca uneori în avantajul tău – așa cum a fost cazul cu Little Moons.

Sprijiniți campaniile de marketing influencer cu publicitate plătită

Rularea reclamelor UGC pe conturile mărcii dvs. alături de o campanie activă de influență, indiferent dacă este pe Facebook, Instagram sau TikTok, va adăuga un plus de impuls și expunere brandului dvs.

Concluzie

Utilizarea tendințelor din rețelele sociale și a marketingului de influență pentru a crește gradul de cunoaștere a mărcii, rezultatele căutării și vânzările este un hack de marketing extrem de viabil de care pot profita mărcile de toate dimensiunile chiar acum. TikTok a schimbat complet jocul – într-un sens bun. În prezent, este încă o platformă în care nu numai conținutul plătit, ci și conținutul organic poate ajunge la milioane, așa că este destul de ușor chiar și pentru mărcile noi și mici să se alăture jocului de a crea în comun tendințe virale și/sau de a produce conținut de sprijin optimizat pentru a valorifica. pe căutări. Și odată cu creșterea comerțului social, acesta va deveni o tactică și mai importantă.